تلاش ما در این مقاله، رساندن مفهوم میلگرد همبندی است که در ابتدا برای درک بیشتر با یک مثال شروع میکنیم. زمانی که برق گرفتگی برای شخصی اتفاق میافتد، بارهای الکتریکی از جسم او با اختلاف پتانسیل بالا، به بدن فرد انتقال مییابد که در این صورت، جان شخص به خطر میافتد. در واقع، تمایل الکترونها برای شارش به سطحی با مقاومت کمتر، موجب برقراری این جریان میگردد.
ما با یک روش بسیار ساده میتوانیم از به وجود آمدن این مشکلات جلوگیری کنیم. امروزه این روش به یکی از مهمترین قوانین مهندسان عمران ساختمانی تبدیل شده است. با ما همراه باشید تا در ادامه این مقاله شما را با ساخت میلگرد همبندی، انواع و نحوه اجرای آن آشنا کنیم.
میلگرد همبندی چیست؟
به میلگردی که در روش همبندی به عنوان هادی جریان الکتریکی استفاده میشود، میلگرد همبندی میگویند. استفاده از میلگرد همبندی به شما کمک میکند تا از برق گرفتگی با شدت پتانسیل الکتریکی بالا، جلوگیری کند. همچنین قسمتهای مختلف سازه (بدنه، تأسیسات الکتریکی و غیر الکتریکی) را با کمک یک هدایتکننده الکتریکی، به سطح مقطع مناسب متصل کند تا هیچ اختلاف پتانسیلی بین سازهها وجود نداشته باشد.
میلگرد همبندی در صنعت ساختمان سازی به منظور کاهش آسیب و خسارات آتش سوزی ناشی از برق گرفتگی در سازه، مورد استفاده قرار میگیرد. پدیدهای که موجب میشود تا برق گرفتگی اتفاق بیافتد، اختلاف پتانسیل است. اگر که اختلاف پتانسیل زیاد باشد، ممکن است موجب برق گرفتگی و در موارد شدیدتر منجر به مرگ شود.
در اینجاست که نقش میلگرد همبندی نمایان میشود. البته به جز برق گرفتگی، این میلگرد کاربرد مهم دیگری نیز دارد. اگر که اختلاف پتانسیل به وجود بیاید ممکن است این اختلاف پتانسیل باعث ایجاد گرما و جرقه شود. همچنین برخورد سیم نول و فاز به یکدیگر، موجب جرقه شده و در نتیجه ممکن است در ساختمان آتش سوزی اتفاق بیافتد.
انواع همبندی
همبندی را بر اساس محل استفاده و تجهیزاتی که در بر میگیرند به دو دسته اصلی و تکمیلی تقسیمبندی میکنند:
همبندی اصلی
در این نوع همبندی، سازهها و تجهیزات اصلی ساختمان به زمین متصل میشوند و شامل لولههایی از جمله آب و گاز و فاضلاب، شیلد کابل برق و تلفن میباشد.
همبندی اضافی یا تکمیلی
از این نوع همبندی در محیطهای خانه که احتمال بالایی برای برق گرفتگی دارند مانند حمام و سرویس بهداشتی که از رطوبت زیادی برخوردار است استفاده میشود.
نحوه اجرای میلگرد همبندی
اجرای میلگرد همبندی در دو مرحله انجام میشود که یک مرحله قبل از بتنریزی و هم زمان با اجرای فونداسیون ساختمان که در تمامی طبقات ساختمان انجام میشود، صورت میگیرد و دیگری بعد از بتن ریزی انجام میشود که این مرحله نیز دارای قسمتهای مختلفی است.
در زمان اجرا در مرحله فونداسیون تمامی ستونهای سازه باید به همدیگر وصل شوند و شبکهای از میلگرد همبندی از آن ایجاد کنند.
میلگردهای همبندی در این مرحله از سقف سازه باید ۲۰ متر از هم فاصله داشته باشند و در پشت بام هم تمامی تیرها به یک هادی الکتریکی وصل شوند. در مرحله آخر هم آسانسور سازه باید به شبکه همبندی متصل شود.
اگر به هر دلیلی همبندی در زمان اجرا انجام نشد، میتوانید بعد از بتن ریزی این عملیات را انجام دهید.
در این روش باید سیم مسی بدون روکش تهیه کنید و مانند روش قبلی به بتن کف طبقات، بتن بام و سایر مکانها اتصال دهید. برای انجام بهتر همبندی در طبقات مختلف بهتر است، در کنار ستونهای ساختمان از سیم مسی استفاده کنید تا اتصال به بهترین نحو ممکن انجام گیرد. حتما به این نکته توجه داشته باشید که اگر شبکه همبندی نیز در ستونها پیش از بتنریزی انجام نشده باشد، باید پس از آن صورت گیرد و گرنه شبکه همبندی سازه به طور کل قطع می شود.
اصول همبندی میلگرد
بهتر است قبل از عملیات همبندی، نقشه مسیرها و تجهیزات همبندی بر روی پلان فونداسیون و ستونها رسم گردد. چون میتوان با ترسیم مسیر همبندی روی پلان فونداسیون، روی سایر پلانهای ساختمان نیز مسیر همبندی را ترسیم کرد تا اجرای عملیات با دقت بیشتری انجام گیرد.
میله همبندی را میتوان از بین میلگردهای اصلی سازه یا یک میلگرد اضافه انتخاب کرد که نباید به ساختار فنی ساختمان آسیبی وارد کند. قطر میلگرد باید بر اساس سطح مقطع تجهیزات انتخاب شود و به نوعی انتخاب گردد که در محل اتصال مقاومت به حداقل برسد. در آخر بهترین روش برای اتصال اجزای جوشکاری میباشد. همچنین همبندی در اسکلتهای بتنی و فلزی یکسان نیست که هر کدام به شیوه خودشان باید انجام شوند.
مزایای همبندی چیست؟
همانطور که در شروع مقاله نیز توضیح دادیم، استفاده از همبندی باعث یکسان سازی پتانسیل اجزای ساختمان شده و از خطر برق گرفتگی جلوگیری میکند. یکی دیگر از مزایای همبندی این است که از آتش سوزی ناشی از برق گرفتگی جلوگیری میکند و باعث افزایش ضریب اطمینان میگردد.
یکی از مهم ترین مزایای این روش این است که از آسیب به وسیلههای الکتریکی و مخابراتی ساختمان جلوگیری میکند.
در مجموع باید گفت که همبندی میلگردها بهترین راه برای جلوگیری از آتش سوزی و اختلالات برق در یک سازه به شمار میروند. استفاده از میلگرد همبندی یکی از شیوه های جلوگیری از ایجاد اختلاف پتانسیل بین بدنه، سازه، تأسیسات الکتریکی و غیر الکتریکی فلزی مورد استفاده در ساختمان است که خود میتواند ازجمله عوامل اصلی برق گرفتگی و آتش سوزی باشد.
پس میتوان نتیجه گرفت که چرا همبندسازی به یکی از قوانین عمرانی و ساختمانی تبدیل شده است چون شما با همبند ساز میتوانید هم هزینههای ناشی از آسیبها را کاهش دهید، هم از جان ساکنین ساختمان در برابر آتش سوزی و برق گرفتگی محافظت کنید.
فولاد موحد تولیدکننده انواع میلگرد باکیفیت
همانطور که گفته شد به کار بردن میلگرد همبندی و ایجاد شبکه همبند، در سازه های فلزی و بتنی از ملزومات و مقررات اصلی ساختمان سازی است که موجب پیشگیری از خطراتی مانند برق گرفتگی ساکنین، خرابی دستگاهها و تجهیزات الکتریکی میشود.
پس در نتیجه شما باید از تولیدکنندههای باکیفیت و قابل اعتماد، میلگرد همبندی سازههای خود را تهیه کنید. فولاد موحد به عنوان یکی از باکیفیتترین تولیدکنندهها سلامت سازههای شما را تضمین کرده و با قیمتی مناسبتر از قیمت بازار ارائه میدهد.
شرکت صدرا پروفیل کاوه با سابقه بیش از 25 سال در ایران، یکی از بزرگترین کارخانجات فروش میلگرد در تبریز را دارا میباشد. فعالیت اصلی این کارخانه فولاد موحد، تولید قوطی، لوله پروفیلهای فولادی با بالاترین کیفیت میباشد.
این کارخانه قادر به تولید انواع میلگرد سبک و سنگین نیز میباشد. هر یک از این میلگردها ویژگیهای منحصربه فرد خود را دارد. شرکت صدرا پروفیل کاوه با ارائه خدمات آنلاین در جهت رضایت مشتریان، توانسته است در پیشرفت اقتصاد ایران گامی مهم برداشته باشد.
کارخانه: 04132452641 دفتر فروش: 04134456683
جمع بندی
در این مقاله از سایت فولاد موحد درباره میلگرد همبندی صحبت کردیم. اگر در این خصوص نظر و پیشنهادی دارید، لطفا نظرات خود را در قسمت کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
از سایر مطالب سایت هم دیدن کنید.