رعایت اصول و مقررات در ساخت و ساز انواع سازهها امری ضروری است و باید کیفیت مصالحی که در ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرند بررسی و مورد آزمایش قرار گیرند. از آنجایی که امروزه اکثر سازهها از بتن و میلگرد ساخته شدهاند بنابراین باید در مورد تست میلگرد یا آزمایش میلگرد که شامل انواع آزمونهای شیمیایی و مکانیکی است دقت و اهتمام کافی داشته باشیم.
انواع تست میلگرد برای اطلاع از ویژگیهای میلگرد و تطابق آن با مشخصات استاندارد استفاده میشود. مهندس ساختمان باید بداند که پس از خرید میلگرد و پیش از استفاده از آنها در پروژه، باید آنها را بر اساس ضوابط پذیرش آزمایش میلگرد، مورد ارزیابی و تست قرار دهد.
از طرفی طبق استانداردهای ساختمان سازی و نظام مهندسی برای شناسایی خواص آلیاژی و استحکام میلگرد باید آزمون کشش میلگرد انجام شود که برای اطمینان از کیفیت میلگرد مهم و ضروری است.
در این نوشته هر آنچه در مورد تست و آزمایش میلگرد، دستگاههای موجود در ایران جهت انجام این آزمایش، روش انجام کار و تحلیل و تفسیر نتایج آزمایش کشش صحبت کنیم.
روش های آزمایش میلگرد
آزمایشها و تستهایی که روی میلگرد انجام میشود در 2 دسته طبقهبندی میشوند:
- آزمونهای مخرب
- آزمونهای غیرمخرب
آزمونهای مخرب
گروهی از آزمایشهایی که روی میلگرد انجام میگیرند باید تا جایی ادامه یابند که محصول اولیه را خراب کنند. این آزمایشات را آزمونهای مخرب گویند. آزمایشهای مقاومت در برابر ضربه، مقاومت پیچشی، ارزیابی میزان توان کششی و … از جمله این آزمایشات می باشند.
آزمونهای غیرمخرب
برخی از آزمایشاتی که هیچ آسیبی به میلگرد وارد نمیکنند را آزمایش های غیرمخرب مینامند. از جمله آزمون سنجش ابعاد و وزن، آزمایش ترکیبات شیمیایی، بازرسی با اشعه ایکس یا بازرسی مافوق صوت و بازرسی با ذرات مغناطیسی.
روشهای مختلفی برای آزمایش میلگرد وجود دارد. آزمایشات مکانیکی برای میلگرد به 4 دسته تقسیم میشوند.
- کششی
- خمشی
- فشردهسازی
- خستگی
میلگردها باید بتوانند حداقلهای این آزمونها را برآورده کنند تا به عنوان میلگرد استاندارد و با کیفیت شناخته شوند. تستهای خمش یا خمش مجدد برای انواع میلگرد از جمله میلگرد ساده و میلگردهای آجدار، الزامی هستند.
آزمون کشش میلگرد
میلگرد باید از لحاظ استحکام کششی مورد آزمایش قرار گیرد. مبنای این آزمون بر اساس استاندارد ASTM میباشد با این وجود ایران استانداردهای خود را برای این آزمون تعریف کرده است. بنابراین آزمون کشش طبق استاندارد ملی ایران به شماره ۸۱۰۳-۱ انجام میشود.
به این صورت که میلگرد در دستگاه قرار گرفته و از دو سر به گیره هایی وصل میشود. سپس دستگاه با سرعت مشخصی میلگرد را میکشد تا جایی که از هم گسیخته شود. در این آزمون درصد کشیدگی بررسی شده و حداکثر مقاومت کششی یا تنش گسیختگی نیز از تقسیم حداکثر بار ثبت شده به سطح مقطع اوّلیّه محاسبه میشود.
آزمون خمش میلگرد
آزمون خمش طبق استاندارد ملی ایران و روی میلگردهایی با طول 250 میلیمتر و بالاتر صورت میگیرد که هیچگونه عملیات مکانیکی (از جمله تراشکاری) روی آن انجام نشده باشد. لازم به ذکر است که این آزمون به دو صورت خمش (خمش سرد) و خمش مجدّد انجام میشود. آزمون خمش با استفاده از دستگاه خمش و در چند مرحله صورت میگیرد.
ابتدا میلگرد را تا 90 درجه در یک جهت مشخص خم کرده و سپس آن را به مدت نیم ساعت در دمای 100 درجه سانتیگراد گرم میکنند. در گام بعدی پس از خنک شدن میلگرد، عمل خمش را به اندازه 20 درجه در سمتی خلاف جهت اولیه انجام میدهند. سپس یک لایه عاج را از روی میلگرد برداشته و بررسی میکنند که میلگرد در هیچ جهتی دچار ترک، شکست یا گسستگی نشده باشد. توجه داشته باشید که دمای محیط باید بین 15 تا 250 درجه سانتیگراد باشد.
آزمون خستگی میلگرد
وقتی میلگرد در داخل بتن خوابانیده میشود ممکن است بهمرور زمان دچار شکستگی شود. بنابراین طبق طبق آییننامه ساختمان، تست خستگی نیز باید قبل از بهکارگیری میلگرد در ساختمان از این محصول گرفته شود. بیشترین تنشی را که میلگرد به ازای تعداد دفعات بارگذاری زیاد بتواند تحمل کند و نشکند را حد خستگی مینامند.
آزمون خستگی هم مطابق استاندارد ملی ایران انجام میشود. آزمایش خستگی تحت کشش و فشار، آزمایش با میله چرخان یا میله ارتعاشی ازجمله انواع آزمونهای خستگی میلگرد به شمار میروند. این آزمون اغلب برای میلگردهایی انجام میشود که در مرحله بتنریزی خم شده باشند. بهتر است بدانید که تفسیر نتایج بر اساس ضوابط پذیرش آزمایش میلگرد نیز به عهده مهندس است.
چرا آزمایش میلگرد و بتن با یکدیگر انجام میشود؟
تست میلگرد تنها در صورتی قابل قبول است که با بتن و هم زمان انجام شود. همچنین در صورتیکه یکی نتواند تاییدیه بگیرد دیگری نیز رد خواهد شد. چرا که میلگرد اغلب در ساختمانسازی برای افزایش مقاومت بتن استفاده میشود و تاثیر استفاده از میلگرد باکیفیت در ساختمان را میتوان در کیفیت کل سازه دید.
فولاد موحد فروشنده میلگرد
شرکت صدرا پروفیل کاوه با سابقه بیش از 25 سال در ایران، یکی از بزرگترین کارخانجات فروش میلگرد در تبریز را دارا میباشد. فعالیت اصلی این کارخانه فولاد موحد، تولید قوطی، لوله پروفیلهای فولادی با بالاترین کیفیت میباشد. این کارخانه قادر به تولید انواع میلگرد سبک و سنگین نیز میباشد. هر یک از این میلگردها ویژگیهای منحصربه فرد خود را دارد. شرکت صدرا پروفیل کاوه با ارائه خدمات آنلاین در جهت رضایت مشتریان، توانسته است در پیشرفت اقتصاد ایران گامی مهم برداشته باشد.
کارخانه: 04132452641 دفتر فروش: 04134456683
جمع بندی
در این مقاله از سایت فولاد موحد درباره تست میلگرد و نحوه انجام آن صحبت کردیم. اگر در این خصوص نظر و پیشنهادی دارید، لطفا نظرات خود را در قسمت کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
از سایر مطالب سایت هم دیدن کنید.