همانطور که می دانید به مقاطع فولادی U یا C شکل ناودانی گفته می شود. در دسته پروفیل های باز قرار دارد و به سه شیوه پرسی، فابریک نورد سرد و فابریک نورد گرم تولید می شود. در این مقاله فولاد موحد در ابتدا توضیحی مختصر در خصوص هر یک ارائه کرده و سپس انواع استانداردهای ناودانی و کاربردهای آن در صنایع مختلف را بررسی می کنیم. با ما همراه باشید.
انواع ناودانی براساس شیوه تولید
همانطور که در بالا گفته شد، ناودانی ها بر اساس شیوه تولید به سه دسته پرسی، فابریک نورد گرم و فابریک نورد سرد تقسیم می شوند. هر یک از این دسته ها دارای ویژگی های خاص خود و در نتیجه کاربردهای متفاوتی است. بنابراین لازم است که هر یک از اینها را جداگانه تعریف کرده و کاربرد آن را برشمریم.
1- ناودانی پرسی:
در این شیوه ورق فولادی در داخل دستگاه رول فرمینگ قرار می گیرد. در خلال روند تولید فولاد کم کم شکل U به خود گرفته و تکمیل می گردد. دقت داشته باشید که در این روش برای تولید ناودانی پرسی، از پرس استفاده می شود.
2- فابریک به شیوه نورد گرم:
در این روش ناودانی در ابتدا تحت دمای بالای 1000 درجه سانتیگراد قرار گرفته و شکل ناودانی به خود می گیرد. یعنی از همان اول به شکل ناودانی تولید می شود. سپس در انتهای روند تولید سریعا سرد شده و این باعث می شود که دمای آن به سرعت پایین بیاید. این مسئله به تقلیل یافتن سطح کیفیت و استحکام قطعه منجر می شود.
3- فابریک به شیوه نورد سرد:
این ناودانی نیز درست به همان شیوه قبلی تولید می شود. فقط با این تفاوت که در انتهای فرآیند تولید به جای اینکه به سرعت سرد شود، به آرامی سرد می شود و این باعث می شود که سطح کیفی و استحکام این ناودانی ها بیشتر از نورد گرم باشد.
انواع ناودانی بر اساس شکل ظاهری
اما ناودانی ها از نظر شکل ظاهری هم به دو دسته ناودانی ساده و مشبک تقسیم می شوند که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
1- ناودانی ساده:
از رایج ترین نوع ناودانی است که ارتفاع آن متغیر بوده و بین 30 تا 400 میلی متر متغیر است. برای تولید این ناودانی از ورق گرم استفاده می کنند و سایز آنها نیز بین 8 تا 16 متغیر است. بر اساس شکل ظاهری و سایزی که ناودانی ساده دارد، در یک سری جاها کاربرد دارد. عموما از ناودانی ساده برای ساختن پل های باربر استفاده می شود.
2- ناودانی مشبک:
این نوع ناودانی از شیوه نورد گرم تولید شده و از ورق گالوانیزه ساخته می گردد. این نوع ناودانی نیز بر اساس سایز و استحکامی که دارد، کاربردهایی دارد. از جمله آنها می توان به مواردی چون ساخت قفسه های فولادی محکم، ساخت ساختمان های فولادی، سازه های با سبک فولادی و نصب سنگ به شکل خشک اشاره کرد. دقت داشته باشید که این نوع ناودانی در زمینه دکوراتیو نیز کاربرد دارد.
انواع ناودانی بر اساس وزن
اما ناودانی ها بر اساس وزنی که دارند هم به دو دسته تقسیم می شوند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
1- ناودانی سبک:
برای ناودانی یک وزن استانداردی تعیین شده است که در جدول اشتال مشخص شده است. به ناودانی که وزن آن از استاندارد تعیین شده در جدول اشتال کمتر است، ناودانی سبک گفته می شود. اندازه وزن و ابعاد این ناودانی ها هیچ گونه انطباقی با اعداد موجود در جدول های محاسباتی مهندسی ندارد.
2- ناودانی سنگین:
اعداد مربوط به وزن و ابعاد برای این ناودانی ها منطبق با اعداد موجود در جدول اشتال است. این ناودانی ها طبیعتا دارای وزن بیشتری نسبت به ناودانی های سبک بوده و در نتیجه از استحکام بیشتری برخوردارند.
استانداردهای ناودانی
برای تکمیل مبحث انواع استانداردهای ناودانی و کاربردهای آن در صنایع مختلف ، پس از معرفی انواع ناودانی به بررسی استانداردهای آن می پردازیم. در ابتدا گفتیم که ما دو نوع شکل ناودانی داریم: U شکل و C شکل. ناودانی در داخل کشور دو استاندارد دارد که عبارتند از: UPN و UPE. شکل قرارگیری این بال ها در ناودانی باعث یک سری تفاوت ها در کاربرد و ویژگی های آن می شود. استاندارد UPE که مطرح شد، مربوط به ناودانی C شکل است که بال های آن موازی است. استاندارد دیگر یعنی UPN برای ناودانی هایی مناسب است که دارای بال های مخروطی شکل است و شکل آنها U است. نام دیگر ناودانی UPN ناودانی اروپایی است که وزن سنگین تری نسبت به دیگر ناودانی ها دارد و بنابراین از آن در پروژه های صنعتی و بزرگ استفاده می شود.
ناودانی ها در جهان دارای سه استاندارد هستند:
استاندارد اروپایی DIN-1026 و UPN و UNP
استاندارد مقاوم به خوردگی DIN EN ISO 12944-3
استاندارد فرانسه NF A 45-255
ناودانی اروپایی (UNP)
توجه داشته باشید که ناودانی اروپایی (DIN-1026 یا UPE و UPN) از سایر ناودانی ها سنگین تر بوده و دارای ضخامت بیشتری است. خیلی خلاصه اگر بخواهیم از کاربرد ناودانی بگوییم، از UNP بصورت جفت و قوطی برای ساخت ستون و خرپا استفاده می کنند. البته همین ناودانی در ساخت بادبند و تیر بصورت تکی هم کاربرد دارد.
ناودانی آلمینیوم یا مقاوم در برابر خوردگی
این نوع استاندارد ناودانی مانند ناودانی های آمریکایی تولید می شود. مقاومت خیلی خوبی هم در برابر خوردگی و حرارت دارد. وزن آن کم و بسیار جوش پذیر می باشد. دقت داشته باشید که به خاطر مقاومت بالا در برابر زنگ زدن در ساخت کفی تریلی و کامیون بسیار پرکاربرد است. از دیگر موارد کاربرد این پروفیل می توان به مواردی چون قالب های فلزی، ساختمان سازی، ساخت درب و پنجره و مصارف دکوراسیون اشاره کرد.
ابعاد این پروفیل هم متغیر بوده و بین 8*8 تا 100*100 رایج است. البته مورد نادری از این ناودانی که در نمای ساختمان یا سیمان کاری مورد استفاده قرار می گیرد، بصورت خام و رنگی در ابعاد 20*20 و 25*25 در دسترس است. یک نوع دیگری از همین ناودانی وجود دارد که دو شیار در هر دو طرف مقطع داشته و از آن برای ساخت درب و پنجره استفاده می شود.
جمع بندی
در این مقاله سعی بر این بود که انواع استانداردهای ناودانی و کاربردهای آن در صنایع مختلف را بطور کامل شرح دهیم. به این صورت که هر یک از انوع ناودانی را در ابتدا معرفی و تعریف کردیم. سپس به تشریح جزیی کاربردهای مختلف آن ناودانی در صنایع مختلف پرداختیم. در صورتیکه پیشنهاد یا انتقادی دارید، در قسمت کامنت ها با ما در میان بگذارید.