فولاد از پرکاربردترین فلزاتی است که در صنایع و تولیدیهای مختلف به کار گرفته میشود و انواع گوناگونی هم دارد. از انواع متفاوت فولاد میتوان به فولاد کربن دار، فولاد نرم، فولاد آلیاژی، فولاد ضد زنگ و غیره اشاره کرد. فولاد از ترکیب آهن خالص با عناصر دیگری همچون کربن، سیلیسیم، نیکل، مس و منگنز به وجود آمده و کم و زیاد شدن هر کدام از این مواد سبب بروز ویژگیهای خاص در فولاد میشود. فولاد نرم ماده اولیه برای ساخت نبشی، تیرآهن، میلگرد، ناودانی و انواع پروفیل هاست.
خواص فولاد به عناصر موجود در آن بستگی دارد. کربن در تمام انواع فولاد وجود دارد که درصد مجاز در فولاد بین 0/1 تا 2 درصد میباشد. کم و زیاد شدن کربن در فولاد، انواع متفاوتی از فولاد با خاصیتهای متنوع ایجاد میکند. فولادی که میزان کربن آن کم باشد فولاد نرم یا نرمه نامیده میشود. فولاد نرم به سبب ویژگیهای خاص و متفاوتی که دارد از سایر فولادها متمایز بوده و کاربرد زیادی در صنایع مختلف دارد. در این نوشته درباره فولاد نرم، ویژگیهای آن و فرآیند و نحوه تولید آن صحبت کنیم.
فولاد نرم چیست؟
فولاد نرم رایجترین نوع فولاد در ساخت و تولید میلگرد است. مقدار کربن موجود در فولاد نرم بسیار کم بوده چرا که کربن سفتی فولاد را افزایش میدهد و به همین دلیل به آن فولاد کم کربن هم گفته میشود. میزان کربن موجود در این فولاد بین 0.05 تا 0.25 درصد است که خاصیت شکل پذیری به فولاد میبخشد. این فولاد جزو فولادهای آلیاژی نبوده و عناصر دیگر مانند کروم، مولیبدن در این فولاد وجود ندارند. بنابراین دارای ویژگیهایی است که آن را از فولادهای کربنی و آلیاژی بالاتر متمایز میکند.
مشخصات فولاد نرم
- از آنجایی که فولاد نرم را میتوان به صورت انبوه از مواد کم هزینه تولید کرد، بنابراین بسیار مقرون به صرفه بوده و قیمت مناسبی دارد.
- قابلیت جوش پذیری و ماشین پذیری آن بسیار مناسب است. زیرا به دلیل کربن کمی که دارند این قابلیت را دارند تا جریان برق را هدایت کنند.
- مقاوم در برابر ضربه است.
- انعطافپذیری و شکل پذیری مناسب د ارد. به همین دلیل در کارهای عمرانی مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان مثال لولههای آب و فاضلاب و دیگر لولههای انتقال دهنده آب از فولاد نرم ساخته میشوند.
- دارای خاصیت مغناطیسی است چرا که به دلیل درصد کربن کم آن، خصوصیت فاز آهنی فولاد بیشتر بوده و همین موضوع به خاصیت مغناطیسی آن کمک می کند.
- شکننده نیست.
- قابلیت بازیافت فولاد با همان خواص را دارد.
- این نوع فولاد به دلیل مقدار آهن موجود در آن در صورت عدم پوشش دهی مناسب، دچار زنگ خوردگی میشود.
فرایند تولید فولاد نرم
روشی که فولاد نرم تولید میشود همانند فرآیند تولید فولادهای کربن دار است. متداولترین روش تولید فولاد نرم، به این صورت است که سنگ آهن را با زغال سنگ در کورههای بلند با هم ذوب میکنند. سپس بعد از ذوب شدن، مواد مذاب را در کورهی دیگری انتقال میدهند تا ناخالصیهای آن از بین برود.
فولاد نرم در دو نوع با درجه نرمی متفاوت st37 و st52 تولید میشود که نوع st37 از نرمی و جوش پذیری بالایی بر خوردار بوده و در ساختمان سازی کاربرد دارد. نوع st52 از ساختمان بلوری ریزتری برخوردار بوده که موجب افزایش مقاومت جوش پذیری و شکل پذیری آن میشود.
کاربرد فولاد نرم
بر خلاف چیزی که تصور میکنید فولاد نرم یا به اصطلاح Low carbon steel استحکام و سختی مناسبی داشته و به همین علت رایجترین فلز در کارهای مرتبط به ساخت و ساز میباشد. علاوه بر ساخت و ساز در معماری، ماشین آلات، باغبانی و تقریباً در همه مراحل زندگی کاربرد دارد. از انجایی که این فولاد در عمدتا در صنایع ساختمانی استفاده میشود به آن فولاد ساختمانی هم گفته میشود. محصولاتی همچون نبشی، میلگرد، ناودانی، تیرآهن، و انواع پروفیل ها در ابعاد و ضخامت مختلف از فولاد نرم ساخته میشوند.
استفاده در لوازم تزئینی و دکوراتیو، تولید و طراحی مبلمان، تولید ظرف و ظروف آشپزخانه و استفاده در کشتیسازی و هواپیماسازی از دیگر موارد کاربرد فولاد نرم است. در واقع تقاضای بالای فولاد نرم باعث کاهش قیمت آن شده است.
خرید آهن آلات از فولاد موحد
شرکت صدرا پروفیل کاوه با سابقه بیش از 25 سال در ایران، یکی از بزرگترین کارخانجات فروش میلگرد و تیرآهن و نبشی و سایر محصولات فولادی و آهنی است. فعالیت اصلی این کارخانه فولاد موحد، تولید قوطی، لوله پروفیلهای فولادی با بالاترین کیفیت میباشد. شرکت صدرا پروفیل کاوه با ارائه خدمات آنلاین در جهت رضایت مشتریان، توانسته است در پیشرفت اقتصاد ایران گامی مهم برداشته باشد.
کارخانه: 04132452641 دفتر فروش: 04134456683
جمع بندی
در این مقاله از سایت فولاد موحد درباره فولاد نرم و ویژگیهای آن صحبت کردیم. اگر در این خصوص نظر و پیشنهادی دارید، لطفا نظرات خود را در قسمت کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
از سایر مطالب سایت هم دیدن کنید.