برای هر کسی که در صنعت ساختمان سازی فعالیت کرده است، مثل روز روشن است که بحث ایمنی و مقاوم بودن ساختمان از هر چیز دیگری مهم تر است. هر چه مهندس سازنده بتواند تمهیدات بیشتری را برای مقابله با زلزله و تهدیدات دیگر پیش روی ساختمان دخیل کند، در کارش موفق تر است. یکی از اجزای بسیار مهم در این خصوص، دیوارهای ساختمان هستند که از طریق انجام یک کار ساده همچون نبشی کشی می توان مقاومت لازم را برای دیوارهای ساختمان تامین کرد. در این مقاله می خواهیم به بحث نبشی کشی ساختمان و نحوه اجرای آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
نبشی کشی در ساختمان سازی
در ساختمان سازی یک سری اجزا هستند که بطور مستقیم با سازه اصلی درگیر نیستند و این می تواند خطر آفرین شود. در حقیقت این اجزا بایستی با سازه اصلی به گونه ای اتصال پیدا کنند که با رخداد یک زلزله فرو نریزند. توجه داشته باشید که نبشی کشی ساختمان نوعی شاسی کشی به حساب می آید که در آن از یک مقطع نبشی استفاده می شود. در واقع به کار بستن نبشی از آن جهت برای ساختمان مفید است که از ساختمان در مقابل تنش های خروجی وارد آمده محافظت کرده و آن را تقویت می کند.
این امر به قدری مهم است که امروز در صنعت ساختمان سازی به یک امر الزامی بدل شده است. به گونه ای که اگر مهندس ناظر طبق آیین نقشه ساختمان آن را اجرا نکند، در این خصوص مسئول بوده و اگر فردی بعدا به خاطر زلزله و ریزش دیوار آسیبی ببیند، مهندس ناظر به خاطر آن مقصر شناخته می شود. علت الزام به اجرای این فرآیند مطابق با آییننامه ۲۸۰۰ است که بیان میکند لبه آزاد دیوارهای پیرامونی، در بازشوها، قسمتهایی که دیوار ادامه ندارد و نیز در دیوار جان پناه ها، باید مهار شوند.
توجه:
اگر دیوار ساختمان شما آجری یا سفالی است، به کار بستن نبشی در آن ضروری است. چرا که این قبیل دیوارها امکان ریزش دارند. همچنین اگر در ساختمان مورد نظر در داخل برخی از ستون ها پلیت جاگذاری نشده باشد، نبشی کشی کردن آن برای اتصال ستون ها به امری ضروری بدل می گردد. اما اگر دیوارهای شما از جنس پنل هستند، در درون دیوارهای شما یک سری میلگرد وجود دارد که ایمنی دیوار را فراهم می کنند. بنابراین دیگر نیازی به استفاده از نبشی کشی در این جاها نیست.
در کنار تمامی این توضیحات، باید بدانید که نبشی کشی یکی از مهم ترین مراحل اجرای نما است. در جاهایی که نما یک سری پستی و بلندی دارد، به عنوان زیرساز از شاسی کشی فولادی بهره می برند. برای اجرا کردن آن از این مصالح استفاده می کنند: پروفیل آهنی، نبشی، پیچ و مهره که در آخر به اسکلت اصلی ساختمان متصل می گردد. این کار باعث می شود که سطح زیرین ساختمان صاف شده و در نتیجه زمینه برای انجام مرحله نازک کاری آماده شود.
دیتیل نبشی کشی ساختمان
دقت داشته باشید که در نبشی کشی ساختمان یک سری جزییات مربوط به دیوارهای داخلی و نمای خارجی ساختمان وجود دارد که بایستی توسط نقشه های دقیق مهندسی مشخص بشوند. در این قسمت از مقاله فولاد موحد به ذکر یک سری نکات مهم در این خصوص خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
1- یکی از نکات مهم در نبشی کشی این است که باید دقت کرد که در هر فاصله 1 متر یک سری شاخک ها را به نبشی جوش زد. این به این خاطر است که زمانی که بارهای جانبی به دیوار وارد شد، دیوار یک رفتار یکدست از خود بروز دهد. توجه داشته باشید که این کار را بواسطه میلگرد آجدار نمره ۱۰ انجام می دهند.
2- فولادهایی که از آنها برای نبشی کشی استفاده می کنید، بایستی از جنس ضدزنگ باشند تا کیفیت و کارایی لازم را داشته باشد.
3- در نبشی کشی افقی میلگردهای نمره 14 را در فواصل 1 تا 1.5 متری به سقف متصل می کنند تا اتصال کلی بهتر باشد و استحکام موردنظر تامین شود.
4- همانطور که می دانید، ساختمان ها عموما یک سری حرکت های جانبی در یک سری موقعیت ها دارند که مهندس سازه باید به این مسئله فکر کند و برای جلوگیری از ترک خوردن ساختمان در این مواقع چاره ای بیندیشد. به همین دلیل به خاطر اتصال بهتر نبشی کشی و دیوارهای طرفین روی آنها را بواسطه رابیتس یا توری مرغی پوشانده و برای محکم تر شدن آن از سیم گالوانیزه کمک می گیرند. دقت کنید که این کار را در مرحله نازک کاری انجام می دهند.
5- اگر نبشی کشی شما از نوع قائم است، باید به گونه ای باشد که به خود سازه اتصال داشته باشد. اگر روی تیغ بیفتد، لبه پایینی را درست مثل نبشی دو طرفه به قسمت تیر جوش می زنند.
6- اگر نبشی کشی قائم شما از نوع کف باشد، پیش از همه می بایست ک عدد پلیت به کف رول بوت کرد. سپس نبشی کشی را از بالا به آن جوش زد تا اتصال خوب و محکمی داشته باشید.
7- انتخاب نوع نبشی کشی به ابعاد دیوار شما بستگی دارد. دقت داشته باشید که اگر طول دیوار شما بیش از 6 متر بوده و نیز از 40 برابر ضخامت آن بیشتر است، حتما باید نبشی کشی عمودی انجام دهید.
8- اما چنانچه ارتفاع دیوار شما از 3.5 متر بیشتر باشد، می توانید نبشی کشی افقی انجام دهید.
آموزش چگونگی نبشی کشی ساختمان
همانطور که می دانیم، دیوارهای با ابعاد بزرگ (طول یا عرض زیاد) باید تحت کنترل محاسبات مهندسی قرار بگیرند تا در مواقع بحرانی همچون زلزله به واسطه وزن زیاد خود تخریب نشوند. لازم به ذکر است که برای دیوارهای خارجی نبشی کشی اجباری است. برای دیوارهای داخلی هم این فرایند به گونه ایست که بستگی به اندازه طول و عرض تیغه ها دارد. اینکه در این مرحله از چه دیتیل هایی برای پروژه استفاده شود، بستگی به نظر گروه مشاور پروژه دارد. اما در کل اگر بخواهیم بگوییم، دو عدد نبشی را که ضخامت آنها به اندازه دیوار است، می آورند. سپس کل اجزای باقیمانده را در حالیکه ضد زنگ کرده اند، توری مرغی می کشند و تیغه ها را در داخل آن قرار می دهند.
جمع بندی
در این مقاله در خصوص نبشی کشی ساختمان و نحوه اجرای آن صحبت کردیم. گفتیم که برای حفظ هر چه بهتر استحکام ساختمان، نبشی کشی یک کار ضروری و بسیار مفید است که می تواند از این جهت خیلی کارآمد باشد. سپس به نحوه اجرایی کردن آن پرداختیم و اینکه چگونه می توان یک ساختمان با ویژگی های خاص خود را نبشی کشی کرد. شما می توانید نظرات خود را در قسمت کامنت ها با ما در میان بگذارید.