نبشی و ناودانی دو پروفیل پرکاربرد صنعت فولاد هستند که در صنایع مختلفی کاربرد دارند. این دو پروفیل از نظر شکل ظاهری و کاربردی که دارند، تفاوت های زیادی با هم دارند. این دو جزو پروفیل های باز محسوب شده و در عین تفاوت های بسیار، شباهت هایی نیز با هم دارند. در این مقاله در ابتدا هر یک را معرفی می کنیم و در پایان به بررسی تفاوت های نبشی آهنی و ناودانی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
نبشی آهنی (angle steel)
پروفیل نبشی دو ضلع عمود بر هم دارد که شباهتی به حرف L انگلیسی را القا می کند. به خاطر شکل ظاهری که دارد، به دو نوع بال مساوی و بال نامساوی تقسیم می شود. همانطور که از نامش پیداست، نبشی بال مساوی به نبشی گفته می شود که دارای بال های مساوی با هم است و برای نبشی بال نامساوی هم برعکس این صادق است. این پروفیل L از مهم ترین ها در صنایع فولادی است که کاربرد زیادی در صنعت ساختمان سازی هم دارد.
توجه داشته باشید که برای نشان دادن یک نبشی از حرف L انگلیسی استفاده می کنند و عددی در کنار آن که بیانگر اندازه بال های نبشی است. البته اگر بال های نبشی نامساوی باشند، در کنار حرف L دو عدد خواهیم داشت که هر یک بیانگر اندازه یکی از بال هاست. برای مثال L200300 بیانگر یک نبشی بال نامساوی است که دارای دو بال با اندازه های 200 و 300 میلی متر است. اما برای یک نبشی بال مساوی به این صورت است: L200 که بیانگر یک نبشی بال مساوی به اندازه 200 میلی متر است.
انواع نبشی
نبشی ها را از طرق مختلفی به دسته های متفاوت تقسیم می کنند. از نظر ظاهری همانطور که گفتیم، به دو دسته نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی تقسیم می شود. اما از نظر شیوه تولید هم به دو دسته نبشی فابریک و پرسی تقسیم می شود که ما در فولاد موحد در مقاله ای جداگانه به تشریح هر یک از آنها پرداخته ایم. اگر خیلی مختصر بخواهیم بگوییم، نبشی فابریک از فرآیند نورد گرم بیرون آمده و نبشی پرسی برعکس، از فرایند نورد سرد.
کاربرد نبشی
نبشی یک پروفیل بسیار معروف است که در صنایع متنوعی کاربرد دارد. از برخی از کاربردهای آن می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- اتصال پل ها به ستون ها
- اتصال تیرآهن ها به بیم های باربر
- اتصال ستون ها به صفحات در فونداسیون
- ساخت ستون
- ساخت خرپا
- ساخت سقف کرمیت برای بال بالایی تیرچه
- برای اتصالات ساده اعم از اتصال نبشی جان، اتصال نیم گیردار و گیردار و …
نبشی گالوانیزه چیست؟
در صنعت جایی که می خواهند از زنگ زدن آهن جلوگیری کنند، آن را با پوشش روی می پوشانند که به آن گالوانیزه می گویند. از این محصول در جایی استفاده می کنند که رطوبت زیاد است و احتمال زنگ زدن آهن بالاست.
معرفی ناودانی
پروفیل ناودانی برعکس نبشی، به شکل U یا C انگلیسی می باشد که از دو بال و یک جان تشکیل شده است. شکل ناودانی به گونه ای است که بال ها زاویه 90 درجه با جان دارند و اینگونه تشکیل یک کانال می دهند. نام ناودانی را نیز به خاطر همین شکل ظاهری به آن داده اند. مزیت ناودانی این است که نسبت به سایر پروفیل های فولادی سبک تر و انعطاف پذیرتر است. در عین حال که مقاومت پیچشی آن از همه کمتر است. همچنین ناودانی شکل C از ناودانی شکل U مستحم تر است. همچنین ناودانی C شکل را ناودانی با استاندارد UPE و ناودانی U شکل را ناودانی با استاندارد UPN میگویند.
انواع ناودانی
ناودانی نیز مانند نبشی بر مبنای ویژگی های مختلفی دسته بندی می شود. بر اساس شیوه تولید اگر بخواهیم بگوییم، این پروفیل نیز مانند نبشی به دو دسته فابریک و پرسی تقسیم می شود. دسته بندی دیگر بر اساس ورق فولادی مورد استفاده در ناودانی است که به دو دسته ناودنی مشبک و ساده تقسیم می شود. هر یک از این انواعی که برشمردیم، دارای ویژگی های مربوط به خود بوده که کاربرد متفاوتی نیز دارند.
کاربرد ناودانی
کاربرد ناودانی معرف یک تفاوت بنیادین با پروفیل نبشی است که علاوه بر کاربرد در سازه های فلزی محتلف، برای استفاده در فضاهای باز نیز قابل استفاده است. البته برای استفاده در فضای باز به این نکته نیز باید توجه داشت که مقدماتی را فراهم آورد که زنگ نزنند و برای این مهم بایستی آلیاژ آن با مقادیری مس، نیکل و یا کروم ترکیب گردد تا مقاومت آن در برابر خوردگی افزایش پیدا کند.
دقت داشته باشید که وزن سبکی که ناودانی دارد، در کنار مقاومت بالای آن در برابر خوردگی ناودانی را به گزینه ای مناسب برای استفاده در فضای باز بدل کرده است. البته توجه کنید که ناودانی کاربردهای بسیار دیگری هم دارد که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره می کنیم:
- ساخت دیوارهای گاراژها، انبارها، کارگاه ها و دیگر ساختمان های فلزی
- ساخت سقف های سبک بهعنوان تیرچه
- ساخت قاب درب و پنجره
- ساخت قاب های وسایل نقلیه
- ساخت دیوارها و سقف تریلر
- ساخت ساختمان های تجاری و صنعتی مانند انبارها
- ساخت نرده ها، خرپاهای پل یا ریل های محافظ
- ساخت پانل ها و کابینت های ثابت
تفاوت نبشی آهنی و ناودانی
پس از ارائه یک تعریف کلی از پروفیل های نبشی و ناودانی، به بررسی تفاوت های نبشی آهنی و ناودانی می پردازیم. همانطور که تا کنون نیز اشاره کردیم، نبشی و ناودانی دو پروفیل بسیار پرکاربرد در صنعت هستند که صنعتگران به خوبی با هر دوی آنها آشنایی دارند. این دو پروفیل فولادی در شکل ظاهری و نیز استاندارد تولید و کاربردی که هر یک دارند، با هم تفاوت هایی دارند که آنها را از هم متمایز می کند. اما جالب اینجاست که از نظر قیمت، تفاوت چندانی با هم ندارند.
شباهت نبشی آهنی و ناودانی
تا اینجا تفاوت های بین نبشی و ناودانی را به تفصیل بیان کردیم. این دو پروفیل در صنعت آهن به گونه ای هستند که همواره در کنار هم نوشته می شوند. این موضوع به این دلیل است که این دو پروفیل در کنار تفاوت ها، شباهت های زیادی نیز با هم دارند. در این قسمت به برخی از این شباهت ها اشاره می کنیم:
- هر دو پروفیل ساختمانی باز به حساب می آیند
- هر دو به دو صورت سنگین و سبک در بازار ارائه می شوند
- نحوه تولید هر دو به دو صورت فابریک از طریق نورد گرم و پرسی از طریق شکل دهی سرد می باشد
- عموما کارخانه های تولید کننده نبشی چه به صورت فابریک و چه به صورت پرسی، ناودانی را نیز با همان پروسه تولید می کنند
نتیجه گیری
در این مقاله به بررسی تفاوت های نبشی آهنی و ناودانی پرداختیم. در ابتدا سعی کردیم تعریفی کلی و جامع از هر کدام ارائه دهیم و سپس به بررسی شباهت ها و تفاوت های هر یک بپردازیم. شما می توانید نظرات خ.د را در قسمت کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید.